Wat is Scheuermann?

De niet medische term voor Scheuermann, een bochel, maakt in één keer duidelijk wat Scheuermann is. Bij Scheuermann is de wervelkolom (ruggengraat) krom gegroeid, wat een extreem verkromde bovenrug veroorzaakt ook wel (hyper)kyfose genoemd.

De vorm

“Normale” wervels zijn aan beide zijden even hoog. Bij Scheuermann heeft de wervel een wig-vorm. Waarbij de achterkant de normale hoogte heeft en de voorkant kleiner is dan normaal. Doordat de wervelkolom een opstapeling van wig-vormen is, krijg je een kromme/ronde bovenrug.

Welke klachten heb je bij Scheuermann?

Scheuermann kan pijn in de rug geven. Meestal ontstaat dit op het punt waar de rug het meest krom is (prominente punt) en in de onderrug door compensatie. Tevens kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Hoofdpijn;
  • Nek- en schouderklachten;
  • Vermoeidheid door continu tegenwerken zwaartekracht.

Scheuermann hoeft niet perse klachten te geven. Vooral kinderen hebben meestal geen pijnklachten. Dit betekend overigens niet dat een behandeling dan niet nodig is! Juist om (pijn)klachten in de toekomst te voorkomen moet je ook bij Scheuermann zo vroeg mogelijk met een behandeling beginnen.

Hoe onstaat Scheuermann?

Scheuerman ontstaat net als Scoliose tijdens de groei vaak kort voor de puberteit, rond 10 jarige leeftijd. Het ontstaan van Scheuermann rond de puberteit kan, net als bij scoliose, worden vergeleken met een GPS systeem. Voordat je vertrekt geef je aan wat je eindbestemming is. Via coördinaten kom je bij je eindbestemming. Maar als je onderweg een obstakel tegenkomt, moet de GPS een andere, vaak afwijkende, weg vinden. De groei van het lichaam is hiermee vergelijkbaar. Vanaf de geboorte moet een lichaam via een bepaalde weg groeien naar volwassenheid. Maar wanneer één groeiproces in het lichaam meer tijd of energie nodig heeft dan een ander proces kunnen er afwijkingen in het lichaam ontstaan. En zo ontstaat een afwijking in de wervelkolom tijdens de groei.

Hoe wordt Scheuermann behandeld?

Hoe eerder Scheuermann ontdekt wordt, hoe beter het resultaat van een behandeling kan zijn. Zodra men uitgegroeid is, is de ziekte voorbij. Toch kan de verkromming door verschillende oorzaken nog wel toenemen, daarom is het aan te raden om onder controle te blijven. Een kyfose zal níet meer verdwijnen.

Met behulp van de gespecialiseerde BSRS therapie van Scoliosis Care Clinic kan men ook voor een Scheuermann hele goede resultaten behalen.