Ik ben Daphne, 16 jaar en woon in Alkmaar. Ik houd van leuke uitstapjes met mijn vriendinnen, lezen, zwemmen en voetballen. Ik woon samen met mijn vader en moeder en mijn zus van achttien en mijn broertje van twaalf. Mensen die mij goed kennen omschrijven mij als gezellig, aardig en impulsief. Ook heb ik scoliose.

Toen ik naar de middelbare school ging, was het al gauw bekend dat ik erge faalangst had. Ik leerde altijd en overal. ’s Nachts ging ik mijn bed uit om nog even mijn boeken te bekijken en las ik het nog even snel door. Ik had nooit rust en dat begon in de 2de zijn tol te eisen. Ik kreeg hoofdpijn klachten en het werd steeds erger. Na ongeveer 3 maanden werden mijn ouders het zat, ik lag bijna alle dagen van school op bed en kon bijna niet naar school.

We gingen naar de kinderarts. Ik moest voorover buigen en de man heeft me onderzocht. Ze zagen niks en zeiden dat de hoofdpijn een gevolg was van het harde leren. We gingen weer naar huis, maar de hoofdpijn bleef. De dagen dat ik naar school ging wist ik vaak niet meer waar ze het over hadden en moest ik alles inhalen. Ik leerde de  5 dagen van school altijd in het weekend.

Mijn moeder besloot toch maar naar de huisarts te gaan. De huisarts had het eindelijk ontdekt dat ik scoliose had en het bleek dat ik rond de 30 graden had. We werden doorverwezen naar het Medisch Centrum Alkmaar  voor een röntgenfoto. Het bleek dat de huisarts gelijk had en ik had officieel scoliose. Ze konden niks doen. Mijn bocht zat bij mijn schouderbladen en was te hoog voor een brace. Ik moest afwachten.

Na drie maanden ging ik met mijn moeder naar het VU. De bocht was toegenomen naar 43 graden. Ik was er enorm van geschrokken. Als het zo snel gegroeid was, hoe zou het dan over een paar maanden eruitzien? Ik moest een operatie en ik was er kapot van.

Toen we thuis waren zochten mijn vader en moeder naar een alternatief. En die hadden ze gevonden. Ik mocht meteen naar de Scoliose Care Clinic. Een week na het intakekesprek kon ik starten.

Ik heb 4 weken in de Scoliosis Care Clinic gezeten. Ik kan zeggen dat ik het zwaar heb gehad, maar het team ondersteunde me erg en waren verschrikkelijk aardig! Ik bleef maar vooruitgang zien en ik was enorm blij!

Nu, anderhalf jaar later ben ik weer mezelf en kan ik weer volop genieten. Ik kan alles doen wat ik wil. Ik hoef niet meer om de 5 minuten op een bankje te zitten, in plaats daarvan doe ik gewoon weer mee aan gym en kan ik lopen zoveel ik wil. Ik heb door de Scoliosis Care Clinic ook meer zelfvertrouwen gekregen.  Mijn bocht is verminderd naar 25 graden en 19 graden in correctie. Ik moet wel blijven trainen en ik heb natuurlijk ook wel eens een dip dagje, maar ik kan weer alles doen en dat is me veel meer waard.

 

Eric, Marjan, Mariëtte, Ilse en Swanet en iedereen van de kliniek, dank jullie wel!