Ik ben Daphne Slot, inmiddels bijna 17 jaar oud. Ik leef sportief en hockey graag. Ik had geen gezondheidsklachten alleen wel vaak hoofdpijn en ook wel eens last van mijn onderrug.

Ongeveer een jaar geleden viel het mijn moeder op dat ik scheef op de fiets zat en ik zag op een gegeven moment in de spiegel dat ik scheef stond. Er zat een soort knik in mijn rug waardoor mijn bovenlichaam naar links was gebogen.

Ik ben daar toen mee naar de huisarts gegaan. Hij wist het direct: Scoliose! Maar zei hij erbij, daar moet je meer leren leven en aangezien je al 16 bent (het was nota bene op mijn verjaardag!) gaat het ook niet meer veranderen. Ik was immers uitgegroeid. Daar zat ik dan met mijn scheve rug..niets aan te doen!. ’s Avonds belde de huisarts echter op. Het zat hem niet lekker en hij stuurde ons toch door naar de specialist.

Na een paar weken konden we in het ziekenhuis terecht. Eerst foto;s maken van mijn rug en daarna een gesprek met de specialist. De uitslag was duidelijk: 28 graden afwijking. Maar vanwege het feit dat ik al uitgegroeid was: Niets aan te doen!. Wellicht een beetje fysio om me te helpen, maar ik moest verder niets verwachten.

Dit zat mijn ouders niet lekker en na wat rondvragen kwamen we in contact met de Scoliosis Care Clinic in Zwolle. Voor ons lekker dichtbij, maar belangrijker: Op basis van positieve verhalen werden we naar ze toe verwezen. We spraken af bij de kliniek en na een plezierige intake werd een behandelplan opgesteld. Natuurlijk wilde ze ook weten hoe mijn rug er uit zag. Dit konden we laten zien omdat we een kopie van de röntgenfoto’s hadden meegenomen. Knap overigens dat ze bij de kliniek geen röntgen nodig hebben om de rug te scannen, veel gezonder!.

Het behandelplan was wel indrukwekkend; op twee manieren! Vier weken dagelijkse therapie en daarna zelf bijna elke dag oefeningen doen. De vier weken konden voor mij het makkelijkste in de zomervakantie en een deel onder school. Dus besloten we vrij snel; de therapie te gaan volgen, verdeeld over twee keer twee weken.

Eigenlijk was dit een hele gezellige periode. Samen met de andere deelnemers waren we van elke dag van 10h tot 17h bezig. Veel oefeningen doen, massage, soms heel inspannend, soms rustgevend. Maar ook met aandacht voor elkaar. Het was daarbij fijn om met anderen te zijn die ook scoliose hebben, zodat je er met elkaar over kan praten. Elke week werd afgesloten met een scan waarbij je kon zien hoe scheef de rug nog stond.

Na mijn eerste 2 weken therapie zijn we eerst op vakantie gegaan. Ik had een serie oefeningen meegekregen voor tijdens de vakantie. De tweede therapie periode ging ook voorspoedig. En toen kwam de afsluiting: De scan na afloop van de therapie. Dit was spannend. Het resultaat maakte ons allemaal blij, de scheefstand was terug gebracht tot 2 graden; bijna niets meer dus!!!! Wow, wat een resultaat, en dat zonder korset, zonder operatie, gewoon met oefenen!

Nu doe ik nog steeds vijf dagen in de week mijn oefeningen. We hebben een mooie fitness ruimte ingericht waar ik rustig mijn oefeningen kan doen, soms ;s ochtends vroeg, of anders ’s avonds. Mijn hoofdpijnen zijn verdwenen, mijn rug voelt goed en staat recht!

Eigenlijk kan ik hier alleen nog maar aan toevoegen dat ik heel blij ben dat ik aanraking ben gekomen met de Scoliosis Care Clinic. Een geweldig team van mensen die mij super hebben geholpen!!!