Hoe het begon
Scoliose wordt vaak per toeval ontdekt. Neem bijvoorbeeld de zomers wanneer ouders hun kind in zwemkleding rond zien rennen, waarbij het ze ineens opvalt dat de rug van hun kind er anders uitziet. Staat het kind nu toevallig scheef of ontwikkeld zich daadwerkelijk een vergroeiing van de wervelkolom? De eerste aandacht is gewekt en de rug wordt wat geschrokken en zorgelijk bekeken. Een afspraak bij de huisarts volgt, de diagnose wordt gesteld, de paniek slaat toe. En nu?
Dit is precies wat initiatiefneemster, Marjan de Jonge, overkwam met haar dochter. Een onverwachte en niet ingecalculeerde confrontatie met scoliose.
Scoliose kwam niet voor in hun familie, er was totaal geen kennis, maar er waren ook geen angsten. Het was gewoon een dag waarop scoliose ontdekt en gediagnostiseerd werd en sindsdien was scoliose niet meer weg te denken uit hun leven.
De zorgachtergrond van Marjan de Jonge heeft ertoe geleid dat zij zich is gaan verdiepen in de scoliose-zorg in Nederland. Waren er behandelingen in Nederland die haar dochter konden helpen met haar scoliose? Bestonden er überhaupt behandelingen voor scoliose, behalve fysiotherapie of een onomkeerbare operatie waarbij er geen enkele garantie gegeven kon worden op verbetering van beweging en pijnklachten? Na enig onderzoek was daar de conclusie; op non-chirurgisch vlak bleken er weinig tot geen scoliose behandelmogelijkheden in Nederland. En wederom was daar het grote dreigende ‘En nu?’
Ze besluit de zoektocht uit te breiden naar het buitenland en komt op internationaal vlak wél in aanraking met non-chirurgische behandelmethoden. Na alle ervaringen met behandelmogelijkheden in Nederland, is Marjan erg enthousiast over de internationale Schroth behandelmethode en laat haar dochter met de behandeling starten. Het resultaat is na de behandeling overduidelijk zichtbaar. Door het volgen van deze non-chirurgische behandelmethode verbeterde de scoliose van haar dochter significant.
Het enthousiasme en het geloof (en het overduidelijke positieve bewijs) in de Schroth therapie waren een feit. Marjan realiseerde zich dat er meer ouders met grote vraagtekens moesten rondlopen, nadat hun kind of wellicht zijzelf, geconfronteerd werden met scoliose. Door de impact die deze conservatieve behandeling op haar dochter en op haarzelf heeft gehad, ontstond het idee om deze non-chirurgische behandeling te delen met patiënten in Nederland. Het idee voor Scoliosis Care Clinic ® was geboren.
Door een toevallige samenloop van omstandigheden ontstond de samenwerking met een zorgprofessional in Zwolle.
Toekomstplannen, missies en visie werden gedeeld. Een bezoek aan het Instituut Elena Salva in Barcelona werd gepland. Hier volgde een ontmoeting met Dr. Manuel Rigo, MD – PhD, van de Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS). BSPTS is gebaseerd op de originele behandelmethode van Katharina Schroth. Na dit bezoek werden de plannen concreter. Op 23 juni 2011 was de oprichting van Scoliosis Care Clinic ® een feit.
In 2013 is de behandeling van scoliose door middel van de verwante Rigo System Cheneau (RSC) Brace een volgende stap in professionalisering van Scoliosis Care Clinic ®. De RSC Brace behandeling is in sommige gevallen een aanvulling voor een nog beter resultaat.
De interesse in vergroeiingen van de wervelkolom en de mogelijkheden voor non-chirurgische behandelmethodes, hebben ervoor gezorgd dat naast scoliose, ook behandelmethodes voor onder andere Scheuermann en (hyper)kyfose deel uit maken van de behandelmogelijkheden. Door de jarenlange ervaring in de zorg en persoonlijke ervaringen met scoliose is er een visie ontstaan hoe scoliose-zorg anno 2018 zou moeten worden ingezet. Het uitgangspunt is om patiënten en verwijzers zo goed mogelijk van dienst te zijn met de behandeling van patiënten met scoliose, kyphose, Scheuermann of andere voorkomende chronische rugklachten. Geen overdiagnostiek, maar een programma op maat. Zonder wachtlijsten en met de inzet van een multidisciplinair behandelteam van gedreven en gespecialiseerde zorgprofessionals.
Scoliosis Care Clinic ® is in eerste instantie gestart als privékliniek met de grote wens om deze behandeling voor iedereen toegankelijk te laten zijn vanuit de basisverzekering. Sinds de zomer van 2016 is Scoliosis Care Clinic ® een officieel revalidatiecentrum. Dit betekent dat de behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed.
Tot op heden heeft SCC meer dan 600 patiënten met Scoliose, kyphose en Scheuermann behandeld middels de BSPTS en RSC Brace therapie. Wij hopen dit nog vele jaren met succes voort te zetten.