Scoliose bij kinderen wordt vaak ontdekt rond de pubertijd. In aanloop naar de pubertijd hebben kinderen vaak een groeispurt. In deze groeispurt kan een scoliose ontwikkelen, dit noemen we een idiopathische scoliose.

Je zou zelf op kunnen merken dat je scheef staat met je bekken, rug of ribben. Of dat je pijn hebt in je rug, nek of schouders of dat bewegen lastiger wordt. Het kan ook zijn dat je meer moeite hebt met ademhaling of het steeds benauwd hebt.

Maar, scoliose hoeft geen klachten te geven!

De pubertijd is voor je ouders vaak een lastige tijd om scoliose te ontdekken. Je ouders zien je rug niet vaak meer ontbloot. Het is wel belangrijk dat ze je rug op asymmetrie kunnen blijven checken. Ze zouden dit kunnen doen met de Adam’s test.

Scoliose is een vergroeiing van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan één of twee bochten met een draaiing dit kan een bolling op de rug veroorzaken, doordat de ribben met de wervelkolom mee draaien. De medische term voor deze bolling is gibbus.

Er bestaan verschillende soorten scoliose:

  • Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%) en ontstaat door groei, vaak rond de pubertijd.
  • Congenitale scoliose: de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
  • Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening aangestuurd vanuit de hersenen.
  • Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten in de wervelkolom. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.
  • Functionele scoliose: deze vorm kan ontstaan door een beenlengteverschil of een onjuiste houding. Deze scoliose wordt ook wel een houdingsscoliose genoemd. Bij een beenlengteverschil probeert de rug het verschil te corrigeren, hierdoor kan een verkromming ontstaan.

De diagnose wordt gesteld door een gespecialiseerde orthopeed. Wanneer u merkt dat uw kind een kromme rug of ongelijke schouders heeft, is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Hij kan zorgen voor een doorverwijzing naar een orthopeed. De orthopeed onderzoekt de rug en maakt een röntgenfoto. Hierop kan hij zien hoe erg de verdraaiing (hoek van Cobb) is en of er sprake is van scoliose.
Bij scoliose kunnen klachten ontstaan zoals:

  • bewegingsbeperking
  • ademhalingsklachten
  • pijnklachten
  • vermoeidheid

De orthopeed én u/jij zelf bepalen welke behandeling geschikt is en waar je vertrouwen in hebt. Het doel van de behandeling van scoliose is om de verdere vergroeiing in de rug tot stilstand te brengen.

Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen:

  • Observatie

De orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rug onderzoek en eventuele röntgenfoto’s.

  • Oefentherapie

Er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de houding, kracht, mobiliteit en ademhaling te verbeteren

  • Bracebehandeling

De verkromming wordt gecorrigeerd met een korset.

  • Operatie

Tijdens deze ingreep wordt de wervelkolom gecorrigeerd en vastgezet met schroeven en staven.

Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als je nog in de groei bent. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.