Een degeneratieve scoliose kan veel invloed hebben op de houding. Bij een scoliose in de onderrug wordt vaak een kyfotisering van de wervelkolom gezien, waar een holling in de rug hoort te zitten ontstaat een bolling.
Die bolling zorgt ervoor dat u meer moeite heeft om rechtop te staan. Door die kromming kan de ruimte in de buik en borstholte wat beperkt worden. Dit kan kortademigheid geven doordat het middenrif die helpt bij de ademhaling beperkt wordt in zijn natuurlijke beweging. Er ontstaat vaak ook een buikje omdat de organen minder ruimte hebben in de buikholte.

Ik heb veel profijt gehad van de 2 weken intensieve therapie en geloof erin dat ik met deze oefeningen de pijn beheersbaar kan houden. lees meer

Na vele jaren met pijn en ongemakken te hebben geleefd, kan ik op 39 jarige leeftijd als scoliosepatiënt door de BSPTS therapie, weer zo goed als normaal functioneren. lees meer

Mijn naam is Hetty, ben 51 jaar oud en weet sinds mijn twaalfde jaar dat ik een scoliose heb. lees meer

Ik was een jong meisje van bijna 12 jaar dat met haar ouders een weekendje op de camping aan het afsluiten was met nog even “bokkiespringen”… Wat er toen gebeurde heeft mijn leven veranderd. Na de laatste sprong viel ik en brak mijn sleutelbeen. lees meer
Er bestaan verschillende soorten scoliose:
- Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%) en ontstaat door groei, vaak rond de pubertijd.
- Congenitale scoliose: de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
- Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening aangestuurd vanuit de hersenen.
- Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten in de wervelkolom. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.
- Functionele scoliose: deze vorm kan ontstaan door een beenlengteverschil of een onjuiste houding. Deze scoliose wordt ook wel een houdingsscoliose genoemd. Bij een beenlengteverschil probeert de rug het verschil te corrigeren, hierdoor kan een verkromming ontstaan.
- bewegingsbeperking
- ademhalingsklachten
- pijnklachten
- vermoeidheid
Een scoliose behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen:
- Observatie
De orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rug onderzoek en eventuele röntgenfoto’s.
- Oefentherapie
Er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de houding, kracht, mobiliteit en ademhaling te verbeteren
- Bracebehandeling
De verkromming wordt gecorrigeerd met een korset.
- Operatie
Tijdens deze ingreep wordt de wervelkolom gecorrigeerd en vastgezet met schroeven en staven.
Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als je nog in de groei bent. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.